*  *  *

 

Startsidan

  Om mig  Internationella adoptioner  Tankar o reflektioner  Poesi  Naturfolk  Kloka ord  

Grafik  Adoptioner av bilder  Änglar  Älvor och småfolk  Årstiderna  Våra stora helger  Länkar

Awards och gåvor  Gåvor till dig  Sluta röka  Viktiga sidan

 

 

Jul                                                                         Påsk

*  *  *

 

Mina sidor om de stora helgerna vill jag försöka göra så ljusa och trevliga som möjligt, men jag vill ändå skriva några tänkvärda ord här nedan.

 

*  *  *

 

Julen är kanske den helg som engagerar de flesta – på något sätt. Somliga städar och pyntar, bakar och lagar mat, handlar julklappar och ordnar fester. Många ser fram emot lite extra ledighet och för framför allt barnen, så innebär julen förväntan.

 

Allt detta låter – och är – väldigt trevligt, men det finns även en baksida.

 

Hur många barn är det inte som går omkring och har ont i magen på grund av att julen närmar sig. De har redan räknat ut att julaftons kväll så är pappa, och kanske även mamma, onykter. Barnen oroar sig för hur det ska bli: Kommer pappa att slå mamma även i år? Kommer mamma och pappa att skrika åt varandra? De här barnen skulle nog gärna avstå från både julklappar och godis om de bara fick en lugn och fridfull jul med sina föräldrar.

 

För andra människor betyder julen ensamhet. Kanske har de inga anhöriga kvar i livet. Kanske har livet gått snett för dem på något sätt. Kanske har de flyttat till en ort långt ifrån sina anhöriga. Vetskapen om att just detta är en ”familjehelg” då många färdas lång väg för att fira jul med sina nära och kära, då gamla och unga umgås och har trevligt tillsammans, den vetskapen är nog kanske den allra svåraste.

 

*  *  *

 

 

Hur är det då med påsken?

 

Även påsken är en helg då människor träffas för att umgås och ha trevligt, men jag tror inte att påsken är en lika utpräglad ”familjehelg” som julen. Dessutom är påsken, jämfört med julen, betydligt kortare. Alldeles säkert är det många som mår dåligt även under denna helg, men jag hoppas och tror att påsktiden känns mindre svår än vad julen gör.

 

*  *  *

 

 

Kanske kan vi alla som har förmånen att få fira våra stora högtider tillsammans med dem vi håller av, försöka sända en tanke till sådana som inte är lika lyckligt lottade. Kanske kan vi göra ett besök hos någon ensam åldring. Kanske kan vi offra ett leende och några ord till alkisen som lallar omkring på gatorna och som alla vänder sig bort ifrån med avsky. Kanske kan vi köpa lite färre julklappar och sända en slant till människor som har det svårt.

 

*  *  *

 

 

Glöm inte att alla har rätt att få någon liten ljusglimt under våra högtider.

 

*  *  *

 

Tack Qarina för änglabilderna

 

 

  Upp

 

 

Ó Tankehörnan