*  *  *

 

                                                         Välkommen till min påsksida!

 

När påsken nalkas upplever vi ofta en härlig tid. Luften andas att det är vår. Snön är på väg bort och det är ofta under påsken som vi börjar odla årets första solbränna. Alla förväntningar är höga inför den snart stundande sommaren.

 

 

*  *  *

 

 

I Bonniers Compact Lexikon (tryckt 1995) kan man läsa följande om påsken:

 

”Påsk, den kristna kyrkans största högtid, firas till minne av Jesu död och uppståndelse. Påskdagen infaller första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Föregås av påskveckan (stilla veckan). Anknyter till den judiska påskfesten, som firades till minne av Israels uttåg ur Egypten. Den kristna påskens seder med påskägg, påskris etc. har samband med gamla vårseder. Häxornas Blåkullafärder troddes äga rum under påsken.”

 

 

 

                                                         

 

Skärtorsdag flyger alla häxor till Blåkulla. Den dagen gäller det att ha godis hemma, för då och då ringer det på dörren och man kan förvänta sig att en liten påskkärring står utanför och vill önska en Glad Påsk. Ögonen lyser förväntansfullt med hopp om att det ska vankas lite godis eller kanske en slant.

 

 

*  *  *

 

 

Jag kan minnas att Långfredag var den längsta dagen på året när jag var barn. Allt var stängt. Vi barn skulle helst inte vara ute och leka. Detta var den dag då Jesus dog på korset och då skulle ingen arbeta med något eller vara ute på några nöjen.

 

Idag är det annorlunda. Visst kommer vi fortfarande ihåg att Jesus korsfästes den dagen, men affärer är öppna som vilken annan helgdag som helst. Vi kan gå ut och roa oss om vi vill och framförallt så tillbringar många just påskdagarna – även långfredag – med att vara ute i naturen: åka skidor, grilla korv, köra skoter …

 

 

*  *  *

 

 

                                                     

 

 

Påskafton kommer påskharen med godis till alla barn. I vår familj har det dock alltid varit påsktuppen som har värpt ägg till barnen – hur det nu kan komma sig att en tupp kan värpa ägg…

 

 

*  *  *

 

 

Påskdagen är nog den dag under påsken då de flesta familjemiddagar äger rum. Då dukas det upp

 lax och påskskinka, och så naturligtvis ägg. Borden dignar av alla godsaker som hör påsken till och släktingar och vänner passar på att umgås med varandra.

 

 

*  *  *

 

 

 

Annandag påsk är den sista påskdagen. Då gäller det att börja ladda upp igen för att återgå till jobb eller skola. I det sista vill man dra ut på den härliga vårledigheten.

 

 

*  *  *

 

Tack Qarina för alla fina påskbilder!

 

 

   Upp                                               Tillbaka