Startsidan

Sluta röka - huvudsida

Sluta röka -fakta

Farväl till en kär vän

 

Sluta röka - huvudsida har jag berättat bakgrunden till att jag slutar röka. Här tänker jag föra dagbok över hur det går. Jag kommer inte att skriva varje dag, men uppdaterar sidan lite då och då.

* * *

Tillbakablick

Någon dag i början av semestern sommaren 2005

Jag och min man satt och slöade ute i solskenet på altanen, när vi började prata om hur bra det skulle vara om vi kunde sluta röka. Samtalet gick lite hit och dit, men vi beslutade att vi skulle sätta en datum som låg en bit fram i tiden, så att vi mentalt kunde ställa in oss på ett rökstopp. Vårt datum blev den 1 oktober.

* * *

Veckorna före den 1 oktober

Vi började med att i ungefär en vecka anteckna varje cigarett vi rökte, hur den smakade och vilket behov vi hade av den just då. Därefter halverade vi vår rökning under den sista veckan innan det var dags att sluta.

* * *

Lördag den 1 oktober 2005

Rökstopp

Mitt på dagen den 1 oktober kastade vi tillsammans bort alla cigaretter vi hade hemma. Dessutom åkte askkoppar och mitt kära cigarettfodral som jag har haft i över 20 år. Dagen gick bra utan några återfall för någon av oss. Vi hade båda nikotinplåster och tog till ett nikotintuggummi när det kändes jobbigt.

* * *

Tiden mellan den 1 oktober fram till 6 december

Vi har nu varit helt rökfria i drygt två månader. Vi slutade båda att använda nikotinplåster efter några veckor och det gick bra. Min man slutade också med nikotintuggummi ganska snart, men själv tuggar jag fortfarande. Jag använder nu den svagaste sorten och håller på att trappa ner antalet.

* * *

Nutid

Tisdag den 6 december 2005

Här börjar min dagbok på riktigt. Det som jag har skrivit tidigare har varit tillbakablickar och nu ska jag försöka skriva lite då och då för att redogöra för hur det går med min rökning.

Fram till nu har varken jag eller min man haft några återfall. Inte en endaste liten fimp har jag rökt på över två månader. Ibland tror jag inte att det är sant, att det handlar om mig som har varit en sådan inbiten rökare. Jag har börjat känna förändringar både fysiskt och psykist.

Psykiskt sett så är jag väldigt disträ och okoncentrerade, men det skyller jag på att jag nyss har slutat röka och jag hoppas att den biten ska bli bättre.

Fysiskt sett så har det blivit betydligt lättare att andas. Jag orkar mer utan att bli andfådd. Mina fingrar har inte längre gula fläckar och mina tänder har blivit vitare. En stor nackdel är att jag går upp i vikt - fem kilo har det blivit fram till nu. Jag vill gärna ha något i munnen och tar gärna till godis om jag har möjlighet... dessutom har allt börjat smaka så bra. Jag har också börjat känna lukter på ett annat sätt. Något lite tänkvärt var när vi hade fått en bukett blommor och jag på morgonen kom in i köket. "Vad är det för konstig lukt har inne?" frågade jag. Det var blommorna som luktade och den lukten skulle jag knappast ha känt när jag rökte.

* * *

Annandag jul, måndag 26 december

Det har nu snart gått tre månader sedan vi slutade röka. Ingen av oss har haft något återfall och det känns ju skönt. Min man, Torbjörn, har helt slutat med alla rökavvänjningsmedel och klarar sig fint. Själv tuggar jag fortfarande tuggummi, men har gått ner till den svagaste sorten. Jag hoppas att jag ska kunna trappa ner på dem och mitt mål är att sluta helt.

Psykiskt sett, så har jag ibland börjat känna mig väldigt deppig och jag tror själv att det är för att jag har förlorat min "käraste" kompis. Torbjörn brukar skratta åt mig när jag ställer mig under fläkten och tuggar tuggummi. Jag vill inte direkt påstå att jag känner mig röksugen och längtar efter en cigarett, men jag har ett sug efter något och det är det suget jag dämpar med tuggummi.

Fysiskt sett så har min viktökning stagnerat och jag har nog till och med gått ner ett kilo igen. Jag äter mindre godis än jag gjorde i början av mitt rökstopp, men jag har insett att jag borde röra mer på mig. Jag fick en stegräknare i julklapp, så kanske den kan peppa mig att börja promenera en del... Den sista tiden har jag fått ganska lätt för att blöda näsblod och jag antar att i kombination med vinterns torra luft så börjar mina slemhinnor att reparera sig.

* * *

Tisdag 31 januari 2006

Ja, nu är det ett tag sedan jag skrev i min dagbok. Jag är stolt att kunna meddela att varken jag eller Torbjörn har rökt ett enda bloss sedan den 1 oktober - det är nu fyra månader sedan. Jag kan inte fatta att tiden har gått så fort. Det har gått jättebra att inte röka, men däremot så tuggar jag fortfarande tuggummi och har inte kommit mig för att minska ner på mängden heller. Jag har lovat mig själv att jag måste ta mig i kragen med den saken... På något sätt så känner jag mig inte riktigt lika stolt över rökstoppet på grund av att jag tuggar tuggummi, men bättre än att fortsätta att röka måste det ju vara.

* * *

Onsdag 1 mars 2006

5 månader har gått sedan vi tog beslutet att sluta röka. Tänk att tiden har gått så fort och tänk att vi fortfarande är helt rökfria. Jag kämpar visserligen fortfarande med mina tuggummin och tyvärr så måste jag erkänna att de inte blir färre. Jag tror att mitt nikotinberoende fortfarande sitter i mycket starkt - att jag har flyttat över mitt beroende från cigaretter till tuggummi. Jag längtar aldrig efter en cigarett, men jag kan längta efter ett tuggummi. Inte bra!!! Men, men, jag tröstar mig själv med att jag ju ändå får i mig mindre gift än när jag rökte.

* * *

Sluta röka - huvudsida

Sluta röka -fakta

Farväl till en kär vän

 

Den här sidan uppdaterades senast
2006-03-01

Upp

©Tankehörnan