*  *  *  

 

 

Något som jag har reagerat mycket på under senare år är hur vårt svenska språk behandlas. Då tänker jag i första hand på detta med särskrivning.

 

Det blir mer och mer vanligt att man skriver isär sammansatta ord, vilket ofta ger meningen en helt annan betydelse. Många bra exempel på detta kan man läsa om på hemsidan skrivihop.nu

 

(Tyvärr måste jag ändra mig och säga ”kunde” man läsa på denna sida. När jag hade lagt in länken ville jag kontrollera den och upptäckte då att sidan hade upphört att finnas. Jag låter ändå länken finnas kvar för att visa anledningen till sidans nedläggning.)

 

Ett bra exempel på särskrivning som jag har läst på skrivihop.nu är om den sjuka sköterskan. Jag kommer inte ihåg ordalydelsen, men andemeningen är dock densamma:

 

”En sjuk sköterska arbetade på sjukhuset.”

 

Vad kan man läsa ut av detta? Jo, sköterskan hade gått till jobbet fastän hon var sjuk! Om att hon gjorde det kan man ju tycka vad man vill, men grundtanken med meningen skulle vara:

 

En sjuksköterska arbetade på sjukhuset.”

 

Varför har då allt fler börjat skriva isär sammansatta ord? Svaret på detta antar jag är att vi alltmer anammar engelskan i vårt språk. Vi hör och läser engelska ord och meningar varje dag, varför det inte är så konstigt att vi påverkas av detta. Allt fler engelska ord blandas in i våra ordförråd.

 

I och för sig är det ganska naturligt att vårt språk förändras. Alla språk har, genom alla tider, utvecklats och förändrats. Anledningen till detta kan variera. Under Hansatiden t ex var det tyskan som smög sig in i vårt språk, då många tyskar befann sig i Sverige. Folkvandringar och teknisk utveckling är de viktigaste anledningarna till att språk förändras. Då folkgrupper blandas, så blandas även språken till viss del och ny teknik kräver nya ord.

 

*  *  *

 

Detta med språk tycker jag är ett mycket intressant ämne, och det kanske är därför jag tycker så mycket om att både läsa och skriva. Vårt språk använder vi ju till att förmedla tankar, känslor och åsikter. Språk är viktigt för alla människor, vare sig det gäller svenska, kinesiska eller teckenspråk. Jag vet att alla – både människor och djur – behöver någon typ av språk för att kunna överleva. Om vi inget språk har, hur kan vi då tänka?

 

*  *  *

 

Kanske blev jag lite väl djup i mina tankar nu så jag övergår till något annat:

 

Teckningarna på denna sida! Jag har hittat dem på Absolut Free Clipart och jag tycker att de är så otroligt fina. Jag var bara tvungen att göra en sida med svart/vita bilder. Här kommer några fler exempel:

Titta och njut!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

 

 

 

Är det inte otroligt fina bilder?

 

Jag tackar Absolut Free Clipart för dem!

 

 

Tankar och reflektioner                      Upp                             Startsidan

 

Ó Tankehörnan