*  *  *

 

 

 

Den 11 september 2001 chockades världen när ett flygplan rände rakt in i ett av tvillingtornen på Manhattan i New York, där World Trade Center var beläget. Tusentals människor omkom och åter tusentals människor skadades både fysiskt och psykiskt under denna fruktansvärda händelse.

 

Den 10 september 2003 knivskars vår utrikesminister Anna Lindh svårt och avled den 11 september på grund av sina skador.

 

Båda dessa händelser var verk av människor som med våld berövade andra människor livet och som orsakade sorg och smärta hos anhöriga och skadade.

 

Den 11 september.

Detta datum kommer nog för de allra flesta att vara inpräntat i minnet som ett dag fylld av sorg.

 

------

 

Vid båda tillfällena var jag på jobbet när jag fick höra nyheterna. Min första reaktion år 2001 var att något fruktansvärt hade hänt, men jag insåg inte vidden av det hela förrän jag kom hem och satte mig vid TV:n. Bilderna där flygplanet träffade tornet etsade sig fast i mitt minne och jag kan ännu känna fasan när jag tänker på att just i det ögonblicket var det tusentals människor som förlorade livet. Hur mycket hann de tänka? Hur mycket fick de plågas innan?

 

Beskedet om att Anna Lindh hade avlidit kom även det som en chock för mig. Jag hade inte heller då förstått hur allvarligt läget var. Stämningen på jobbet var tryckande hela dagen och samtalsämnena i korridorerna rörde sig allmänt kring Anna Lindh och hennes mördare.

 

------

 

Vad är det som händer i vår vackra värld? Hur tänker en människa när han vet att människor skall offras? Svaret på dessa frågor kommer vi knappast att få veta, men det enda vi alla kan göra är att hoppas att vi i framtiden slipper få fler tragiska händelser som skall förknippas med den 11 september.

 

När jag skriver om dessa händelser går mina tankar till alla andra som drabbas av våld. Våldshandlingar sker varje dag över hela världen och alla är lika fruktansvärda. Ingen ska behöva utsättas av våld från någon annan och ingen har rätt att utöva våld på någon annan. Jag vill här tända ett ljus för alla dem som på något sätt har drabbats.

 

 

 

*  *  *

 

 

Bilderna kommer från

 

 

 

*  *  *

 

 

 

Tankar och reflektioner                         Upp                                    Startsidan

 

 

 

Ó Tankehörnan