*  *  *

 

För några år sedan läste jag Jonas Gardells roman ”Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter”. Boken var läsvärd, men dess innehåll tänker jag inte gå in på här, för det som jag fastnade mest för var romanens titel.

 

Vad händer under en genomsnittlig vardag?

 

Vad jag kan tänka mig händer väldigt många – åtminstone om man är vuxen och inte har småbarn – är att man stigen upp på morgonen, går till jobbet och utför de arbetsuppgifter man blir tilldelad, åker hem, äter middag och sedan tillbringar några timmar framför TV:n innan det är dags att gå och lägga sig.

 

Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter…

 

Dagarna går fort – åtminstone upplever jag det så – och dagar blir till veckor som blir till månader och år. Helt plötsligt sitter man där och upplever att man är gammal och undrar vad man har gjort med sitt liv.

 

I denna hektiska tid, som ställer så många krav på oss, gäller det att ta vara på de små stunderna.

 

Tänd ett ljus, spela musik som du tycker om, sätt dig ner och bara finns till.

Gå ut i naturen och upplev solen, kylan, värmen, regnet, diset, snön, dofterna…

Håll kontakt med dina vänner, om så bara med ett telefonsamtal då och då.

Upplev barnen NU, snart är de stora och försvinner ut i livet.

Dela ut kramar och varma ord. Det betyder så mycket för dem som får dem och minst lika mycket för dig själv.

 

Ett trevligt sätt att bevara fina minnen är att samla på minnesstenar. Det gjorde jag under ett antal år och idag kan jag plocka fram dem och bara minnas.

Varje gång jag var på någon plats som jag tyckte om, eller om jag kände att den här stunden vill jag minnas så plockade jag upp en sten, skrev datum och händelse på den. Dessa stenar samlade jag i en burk som jag kan öppna när dagen känns grå. När jag hållen stenen i handen och läser vad jag har skrivit så kommer först dofterna, sedan bilderna av händelsen som var. Ett exempel på vad som står på en av mina stenar är: ”Cykeltur till stan 1998-07-14.” Mer märkvärdigt än så behöver det inte vara.

Stenens naturliga gropar och räfflor, färg och ojämna kanter förstärker minnesupplevelserna.

 

*  *  *

 

Om jag nu återgår till Gardells titel på romanen – Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter – så kan man se en annan aspekt på det hela.

 

Tänk dig att du upplever något obehagligt. Kanske har du gjort någon fadäs på jobbet som du får en utskällning för eller kanske du har glömt ett viktigt möte och någon klandrar dig för det. Du mår dåligt och grämer dig. I sådan fall kan du alltid tänka:

Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter!

 

Den obehagliga händelsen som du har varit med om, hände igår. Du kan lämna den där. Den dagen är förbi och kommer aldrig åter. Du ska glädjas åt händelser – behagliga som obehagliga – för det är de som är livet. Det är händelserna som ger erfarenhet.

 

*  *  *

 

Bilden kommer från

 

Rita´s Gif-Parade

 

*  *  *

 

         Tankar och reflektioner                 Upp                                    Startsidan

 

 

Ó Tankehörnan