Startsidan                                                         Julsidan

Tankar och refektioner

 

 

  

"Idag är det första advent och första ljuset jag tänt..."

Jag sitter vid min dator och hör svagt i bakgrunden hur Carola sjunger "Nu vill jag tända ett ljus". Jag nynnar med och min blick faller på ljuset som jag själv har tänt - nyss inköpt inför julen, med en mustig doft av kanel. I fönsten tindrar elljusstakar och julstjärnor, och i en påse i vardagsrummet ligger de första julklapparna - inslagna igår kväll.

Det är den första advent idag och dessutom skyltsöndag. Ute faller stora flingor med julesnö.Jag har inte reflekterat över att åka in till stan och titta på julskyltningen, utan kurar i mitt advetspyntade hus och njuter av stillheten. Under denna hektiska julmånad vill jag ta mig tid att stanna upp då och då, tända ljus, spela fridfull julmusik och bara vara.

Jag tänker på hur lång vintern skulle vara om vi inte hade julen. Vi skulle säkert inte köpa lika många onyttiga saker, vi skulle säkert hålla vikten bättre och vi skulle alldeles säkert inte njuta mer av de slantar som blir över eller överhuvudtaget tänka en tanke på att vi är några kilo lättare.

Julen är ett underbart avbrott i vintermörkret. Den ger oss möjligheter att umgås med släkt och vänner, den ger oss ljus och värme, och kanske stunder av eftertanke...

Som alltid när jag tänker på hur mysigt och gott jag har det, så går mina tankar till sagan om Flickan med svavelstickorna - den lilla flickan som hade det så fattigt att hon på julaftons kväll måste gå ut och sälja svavelstickor för att familjen skulle få mat. Jag minns hur jag som barn satte mig in i hennes situation där hon, kall och våt, med magen värkande av hunger tittade in genom fönstren på lyckliga familjer som satt vid fint dukade bord. Genom fönstren kunde hon se barn med tindrande ögon, rum upplysta av strålande ljus och bord dignande av mat. Sagan slutade med att på juldagens morgon hittade man en liten flicka liggande ihjälfrusen i snön. Svavelstickor låg spridda runt henne...

Den här sagan utspelade sig i en svunnen tid, men hur mår dagens människor? Har alla släkt och vänner? Har alla fint dukade bord och ljus att tända? Har alla någon som bryr sig om dem?

Vi ska njuta av allt gott vi har, men vi får aldrig glömma att det finns människor där ute som far illa. Om vi har möjlighet så måste vi försöka dela med oss. Kanske bara ett vänligt ord kan sprida värme i någons hjärta.

Med dessa eftertankens ord vill jag önska alla en stilla och fridfull jul.

  

Upp 

Den här sidan uppdaterades senast
2004-11-28

 © Tankehörnan